Biserica Ortodoxă cu Hramul “Înălţarea Sfintei Cruci"

Biserica Ortodoxă cu Hramul “Înălţarea Sfintei Cruci"

   Biserica a fost ridicată la 300 de metri de castelul Kornis, pe o terasă mai joasă a Luncii Someşului, de către călugării ordinului benedictin (a “Fraţilor Albi”) iar apoi în ea au slujit şi călugări unitarieni şi franciscani.

   După 1600 aceasta a fost folosită drept capelă a familiei nobiliare Korniş care, la fel ca alţi mari potenţaţi feudali ce i-au precedat, au ocupat aproape întregul sat. În 1939, cum contele Korniş nu mai avea alţi coreligionari în acest sat, a vândut biserica comunităţii române, care părăseşte vechea biserică de secolul al XIII-lea şi se mută cu serviciul religios în biserica nou cumpărată, mai încăpătoare. Sub raport arhitectural, biserica ortodoxă „Înălţarea Sfintei Cruci” din satul Mănăstirea este un monument aparţinător goticului târziu transilvan, de tipul bisericii- sală, cu ziduri puternice din piatră cu contraforturi puternice (4 susţinând nava, iar alte 4 absida altarului), reprezentând în mare, la dimensiuni reduse biserica reformată din Dej.

  În biserică se află câteva obiecte de cult interesante:

 -pe peretele din stânga amvonului, o icoană a Fecioarei Maria de 25/15 cm, zugrăvită pe scândură, copie a celei de la Nicula;

 - la altar, deasupra chivotului, o altă icoană a Fecioarei Maria, zugrăvită pe pânză, copie fidelă a celei de la biserica Universităţii din Cluj, după cum arată şi inscripţia de pe ea.

   în cripta bisericii sunt înmormântaţi Kereszturi Kristof şi cinci membri ai familiei Korniş. În faţa bisericii au fost înmormântaţi alţi şapte membri ai familiei Korniş. Mormintele au fost distruse în anul 1945.